EDF ще прави проучване за “Белене, за двата блока в “Козлодуй -

...
EDF ще прави проучване за “Белене, за двата блока в “Козлодуй -
Коментари Харесай

Соломоновско решение за ядреното гориво: V блок зареждат американци, VI - французи

EDF ще прави изследване за  “Белене ”, за двата блока в  “Козлодуй ” - реактори от Съединени американски щати
Соломоновско решение за подмяна на съветското нуклеарно гориво откри министърът на енергетиката Росен Христов, откакто войната в Украйна направи доставките от съветската компания ТВЕЛ рискови.

В АЕЦ “Козлодуй ” има гориво от съветската компания за V блок за още едно презареждане. На 22 декември 2022 година в наличието на министъра бе подписан контракт сред АЕЦ “Козлодуй ” и “Уестингхаус ” за доставка на свежо нуклеарно гориво за V блок за период от 10 години

В предпоследния ден на предходната година - на 30 декември, отново в наличието на Росен Христов АЕЦ “Козлодуй ” и “Фраматом ” подписаха съглашение за доставка за VIІ блок на атомната централа с първо зареждане през есента на 2025 година Французите имат взаимни разработки и предприятия с ТВЕЛ, както и лиценз за осъвремененото съветско гориво, тъй че то може да се размени с френското.

“Постигаме цялостната диверсификация на свежото нуклеарно гориво. Не е подмяна на един снабдител с различен, а най-малко с двама, които ще работят в конкурентна среда ”, сподели Росен Христов.

Той съобщи още, че въпреки с “Уестингхаус ” да е подписан контракт, а с “Фраматом ” съглашение с очакване за контракт през 2023 година, активирането на договора с американците ще стане след лицензирането на тяхното гориво и след внедряването на новата система за надзор на V блок, която следи разнообразни процеси в реактора.

Сегашната система е съветска и не може да бъде употребена при подмяната на първата четвърт от свежото нуклеарно гориво при презареждането всяка година. През 2023 година американската система би трябвало да проработи в паралел с съветската, само че не е ясно по какъв начин тъкмо ще се събират данните за съветското гориво.

Заредените към този момент съветски касети ще продължат да се употребяват най-малко още три години след първото вкарване на горивото на “Уестингхаус ” през май 2024 година, когато V блок стопира за планов годишен ремонт, тъй като се подменят по 1/4 от касетите.

Министър Христов съобщи, че договорът с ТВЕЛ, за разлика от контракта за съветския газ, не е преустановен. Така че има авариен вид, даже не един, а няколко сюжета, както би трябвало да е в нуклеарната енергетика. АЕЦ “Козлодуй ” има опит в поетапната замяна на един тип гориво с различен, защото направи това с VI блок.

Във визия на Министерството за развиване на енергетиката, която бе създадена от екипа на Христов, са планувани 4 нуклеарни блока.

Два нови блока се плануват в АЕЦ “Козлодуй ”, само че и два в АЕЦ “Белене ”.

Ситуацията в АЕЦ “Белене ” към този момент е замразена на стадий избор на стратегически вложител и внасяне на капиталово предложение от претендентите, измежду които е “Росатом ”. След войната в Украйна е ясно, че съветската компания няма късмет да се включи в плана като реализатор или вложител.

Росен Христов беше в “Електрисити дьо Франс ” (EDF) и договаря с тях да се подпише контракт за предпроектно изследване на площадката в Белене и вероятно за потребление на оборудването или вид за друго. Иска се сюжет с цена. Дали Народното събрание ще реши планът да бъде удължен, още не е ясно.

Според Христов на първо време като план е VII блок на АЕЦ “Козлодуй ”, чиято площадка е лицензирана, а по думите на министърът строителството му може да стартира през 2026-2027 година, а завършването му да е към 2035-а.

Парламентът, преди за следващ път да се разпусне, даде на 12 януари мандат на кабинета да договаря с американското държавно управление за внедряване на технологията AP 1000.

Министерският съвет трябваше да организира диалози с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на двата блока с реактори на “Уестингхаус ” и да се подпише междуправителственото съглашение със Съединени американски щати за VII блок, което да бъде утвърдено от Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР